Maatschappij

Afvalproductie en onvolwassen gedrag
Maatschappij · 18. juni 2021
We hebben een wereld geschapen waarin we als gekken afval produceren. Oh ja, en we gooien het overal neer, dus het is inmiddels een aardige bende geworden. Dit klinkt als een gedragsprobleem. In deze blog vertel ik daar meer over.

Maatschappij · 16. november 2019
Op dit moment zijn er wereldwijd opvallend veel grote publieke protesten. In veel landen is de maatschappij sterk in beweging. Hoe de grote lijn van zo'n maatschappelijke beweging eruit ziet, daar gaat deze blog over. Zo heb je wat 'gereedschap' om de dagelijkse nieuwsflitsen beter te begrijpen.

Maatschappij · 13. september 2019
Kennis is een kapitaal dat door een maatschappij als geheel wordt opgebouwd. Er is vaak discussie over de investeringen in kennisopbouw, maar als je goed kijkt is die discussie triviaal. De opbrengsten zijn misschien moeilijk 1 op 1 aan te wijzen. Maar onze maatschappij is volledig gevormd door de kennis die we in het verleden hebben opgedaan.

Maatschappij · 07. juni 2019
De klimaatverandering en milieuvervuiling effectief aan pakken kan alleen via de politiek. Daarvoor moet het aardse eco-systeem zelf een juridische entiteit worden en rechten krijgen. Een nieuw ministerie van aarde kan deze rechten verdedigen.

Maatschappij · 27. januari 2019
We zeggen dat de welvaart groeit, maar als steeds meer mensen geen werk hebben of onvoldoende kunnen verdienen, zijn we dan wel op de goede weg. In deze blog bekijk ik eerst waarmee onze welvaart wordt op gebouwd.

Maatschappij · 29. juli 2018
Internationale organisaties zijn met goede bedoelingen opgezet. Maar ze oogsten ook kritiek, te bemoeizuchtig, of veel gepraat maar weinig concrete acties. In deze blog som ik 15 aspecten op die van belang zijn bij het gebruiken, het inzetten van internationale organisaties.

Maatschappij · 25. mei 2018
De Europese Unie heeft het momenteel niet makkelijk. Guy Verhofstadt pleit voor nog meer federaal bestuur. Thierry Baudet wil juist de nationale zelfbeschikking behouden. Eerst maar eens op zoek naar wat een land nou eigenlijk is.

Maatschappij · 27. december 2017
Bij grote plannen zijn per definitie veel mensen betrokken, maar samenwerken is daarbij niet zomaar vanzelfsprekend. Bij de vorming van een samenwerkend Europa, is dan ook heel wat menselijk gedrag zichtbaar die eerder tegen dan meewerkt.

Maatschappij · 20. december 2017
Als je het hebt over een grote verandering, waar heel veel mensen bij betrokken zijn, dan is het wel de vorming van een Europese Unie. In politiek en media wordt heel gemakkelijk over in of uit de EU gesproken, maar als we ons niet verdiepen in wat het betekent, dan zijn we net kinderen die met vuur spelen.