Onderzoeken van veranderen


Dit is een persoonlijke 'virtuele werkplaats' die gaat over het onderzoeken van onszelf als mens, hoe wij te maken hebben met veranderingen en hoe we daar mee om gaan.
 
De roep om ons aan te passen, om te veranderen is overal. Vanuit de arbeidsmarkt, vanuit de maatschappelijke, maar vooral ook onder druk van nieuwe kennis en technologie. We moeten ons persoonlijke gedrag aanpassen, we moeten onze samenwerking veranderen en we moeten mee met de veranderingen die om ons heen plaats vinden. Stil zitten is geen optie.
 
Maar jezelf, je gedrag aanpassen, blijkt nog niet zo makkelijk. Dat weet iedereen wel die eens een goed voornemen heeft geprobeerd door te zetten. Toch zetten we in organisaties en in de maatschappij steeds weer grote veranderingen in gang die dus afhankelijk zijn van ons eigen verandervermogen.

 

Ik heb zelf keer op keer mogen ervaren dat het slagen van een project waarmee we een verandering wilden bereiken, sterk afhing van het vermogen om onszelf en onze samenwerking aan te passen. Zonder aandacht voor ons menselijke 'systeem' drukken we maar door en verbazen ons er dan over dat het allemaal zo moeilijk gaat.
 
Daarom ben ik me gaan verdiepen in onszelf. Wat ik bijvoorbeeld wil weten is hoe ons 'systeem' werkt, ons brein, hoe kun je daar 'aan werken'. Verder wil ik kijken naar de manieren waarop mensen samenwerken en welke resultaten die samenwerking heeft opgeleverd. Als laatste is het interessant om te kijken naar de maatschappelijke en technologische kant van veranderen. Wat levert het op en overkomt het ons, of sturen we de veranderingen een kant op die we zelf bepalen.
 
Vanuit nieuwsgierigheid naar de plek van de mens in al dat verandergeweld ben ik deze 'virtuele werkplaats' begonnen. Als je het leuk vindt nodig ik je van harte uit mee te lezen of te reageren.

  

 

 

Ga direct door naar mijn blog.

 

Of kijk naar wat en hoe ik wil onderzoeken.