Wat valt er te onderzoeken


Mens

De mens is met zijn brein eigenlijk ook een systeem zoals computers dat zijn, het krijgt informatie, verwerkt dat en vertoont dan gedrag. Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de werking van ons brein, als we daar naar kijken wat kunnen we dan over ons zelf leren. Misschien helpt ons dat om slimmer met onszelf om te gaan. Hoe leer ik beter, hoe kan ik effectiever aan verandering van mijn eigen gedrag werken. Meer filosofisch kun je jezelf dan afvragen, wie wil ik eigenlijk worden. 

 


Organisaties & Maatschappij

Als we als mensen doelen willen bereiken die te groot zijn voor één persoon, dan gaan we samenwerken. Dat betekent dat we ons op één of andere manier moeten organiseren, gezamenlijke doelen moeten stellen, meningsverschillen moeten oplossen, elkaar bijsturen, enz. Zowel in het bedrijfsleven als in de maatschappij wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe manieren van samenwerken. Hoewel nieuw? Vaak zijn het samenwerkingsvormen die al eeuwen oud zijn.

 

Op welke manieren hebben we al samengewerkt en wat zijn de resultaten geweest? Maatschappelijke geschiedenis vind ik daarvoor ook een prachtig onderzoeksgebied, er gebeurd van alles, er is veel historie en het gaat over onszelf.

 


Kennis & Technologie

De groei van kennis en technologie gaat steeds sneller. We kunnen er nu direct wereldwijd en 24/7 samen aan werken. Wat heeft dat voor effect op ons als persoon, kun je het bijhouden, ben je met de goede dingen bezig?

 

Onze maatschappij verandert ook enorm door de groei van kennis en technologie. Maar uiteindelijk zijn wij zelf die maatschappij. Dus wie zit er dan aan het stuur van al die veranderingen, stuurt hij de goede kant op en kan ik ook meesturen?

 Hoe onderzoek ik dan?

 

Vanuit mijn persoonlijke interesse kom ik steeds op een vraag gerelateerd aan mens en veranderen, bijvoorbeeld hoe ons brein werkt. Daarvoor ga ik op zoek naar een informatie die beschikbaar is en mij antwoorden kan geven. Wat ik leer leg ik vast in mijn blog zodat ik kan bijhouden wat ik gevonden heb en terug kan verwijzen. Op basis van mijn eigen inzichten ga ik dan weer op zoek naar de volgende vraag om de onderzoeken. 

 

Verder gooi ik mijn persoonlijke ervaringen en competenties in de strijd en een berg nieuwsgierigheid. Als je ook nieuwsgierig bent lees dan mee in mijn blog of check de boekenlijst van mijn nieuwsgierigheid.